Het herstel van de arbeidsmarkt in de VS zet vooralsnog niet meer door
Jonathan van der Heijden: 9 Januari, 2021
De Amerikaanse arbeidsmarkt kenmerkt zich door de grote mate van flexibiliteit. Werknemers zijn daardoor vaak onzeker over hun baan. Tegelijkertijd is het ook vaak makkelijker om weer een baan te vinden na ontslag. Door COVID-19 zag de Amerikaanse arbeidsmarkt direct een enorme stijging van de werkloosheid en een afname van de werkgelegenheid. Het herstel na deze eerste zware klap was ook indrukwekkend sterk. Elke maand kwamen er nieuwe banen bij en daalde de werkloosheid. Tot december. Voor het eerst sinds het herstel van de arbeidsmarkt zijn er weer banen verloren gegaan in de VS. In totaal waren er 140.000 banen minder in december. Tegelijkertijd bleef de werkloosheid gelijk op 6.7%. Dit kan worden verklaard doordat Amerikanen ook de arbeidsmarkt hebben verlaten en daardoor niet geregistreerd staan als werkloos. In totaal zijn er nu 10 miljoen banen minder in de VS dan voor COVID-19 en 5 miljoen meer werklozen.
Figuur 1: Ontwikkeling Amerikaanse arbeidsmarkt

Bron: Figuur o.b.v. data van het US Bureau of Labor Statistics (BLS)
Het verdwijnen van het aantal banen in December kan natuurlijk niet los worden gezien van de wederom sterke stijging van het aantal COVID-19 gevallen. Hoewel in de meeste staten minder strenge maatregelen gelden dan bij de eerste golf van COVID-19, zijn veel restaurants beperkt open en wordt er minder gereisd. Waar in de zomer bovendien nog buiten kon worden gedineerd is dat in veel staten nu te koud. Het is dan ook geen verassing dat er vooral in de horeca en de reisbranche banen verloren zijn gegaan. In totaal raakten bijna 500.000 Amerikanen in deze industrietak hun baan kwijt. In de bouw, professionele dienstverlening en in de retail kwamen er in December juist banen bij.
De grote vraag is natuurlijk wat de vooruitzichten zijn voor de komende maanden. Hoewel er wel is begonnen met vaccineren, zal het nog maanden duren voordat er voldoende immuniteit is opgebouwd. Dit betekent dat thuiswerken de norm blijft en dat horeca het voorlopig nog zwaar zal hebben. De druk op de nieuwe President Biden zal toenemen om de fiscale stimulans verdere te verhogen. Dit wordt nog verder versterkt doordat het vooral de armen zijn die armer worden en de rijken die rijker worden. Er wordt in Amerika ook wel gesproken van een herstel in de vorm van een K. Dit zal dan wel snel moeten gebeuren. Het valt namelijk te verwachten dat de flexibele arbeidsmarkt vanaf de zomer zomaar voor een flinke stijging van het aantal banen kan zorgen.