Optimisme op de beurs in de week van de verkiezingen
Jonathan van der Heijden: 9 November, 2020
De Amerikaanse verkiezingen voor het Huis van afgevaardigden, de Senaat en de President zijn dit jaar ongelooflijk spannend. Naarmate er meer uitslagen binnenkwamen bleef de beurs in de week van de verkiezingen een stijgende lijn doorzetten (zie figuur 1). Dit kwam niet alleen doordat de kansen toenamen dat de Democraten de presidentsverkiezingen zouden winnen en de meerderheid in het Huis van afgevaardigden zouden behouden. Het kwam ook doordat de kansen toenamen dat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat zouden behouden. Dit was enigszins onverwachts omdat het vooral Republikeinse senatoren waren die van tevoren kwetsbaar leken om herkozen te worden.
Figuur 1: Ontwikkeling Amerikaanse aandelenmarkt

Bron: Figuur o.b.v. data via Yahoo Finance
Figuur 2: Ontwikkeling aandelen Amerikaanse Big-tech bedrijven tijdens de verkiezingsweek

Bron: Figuur o.b.v. data via Yahoo Finance
Als de Republikeinen inderdaad de meerderheid behouden in de Senaat wordt het voor de Democraten moeilijk om hun agenda uit te voeren. Immers, voor belangrijke onderwerpen zoals een nieuw stimuleringspakket of veranderingen in de zorg, is uiteindelijk ook de instemming nodig van de Senaat. Op het eerste gezicht zou je denken dat dit niet bevorderlijk is voor de economie. Het stimuleringspakket om de negatieve effecten van de Corona- pandemie tegen te gaan zal naar verwachting inderdaad minder omvangrijk zijn als de Senaat in handen is van de Republikeinen. Een deel van de agenda van de Democraten ziet echter ook op hogere belastingen voor bedrijven en meer regulering ten aanzien van big-tech bedrijven zoals Amazon, Facebook, Alphabet en Apple. De markt lijkt nu erg optimistisch dat er geen al te drastische maatregelen zullen komen op deze gebieden. De aandelen in de bigtech bedrijven lieten dan ook een forse stijging zien (zie figuur 2). Tegelijkertijd is er met de te verwachten nieuwe president ook minder kans op bijvoorbeeld handelsoorlogen en een grotere kans dat de Corona-pandemie onder controle komt.
De definitieve einduitkomst is er echter nog niet. Op dit moment is er nog onzekerheid of de Senaat inderdaad in handen blijft van de Republikeinen. Hoewel dit nog steeds het meest waarschijnlijke scenario is, is het nog mogelijk dat de Democraten en de Republikeinen elk op 50 zetels uitkomen in de Senaat. Als dit het geval is dan heeft de vice-President de doorslaggevende stem. Alle ogen zijn nu gericht op Georgia. Hier staan namelijk beide Senaatszetels op het spel. Geen van de kandidaten behaalt momenteel een meerderheid van de stemmen van 50%. In dit scenario zal er op 5 januari 2021 opnieuw gestemd moeten worden in Georgia. De spanning blijft voorlopig dus nog even. Een winst voor de Democraten zal naar verwachting een (negatieve) impact hebben op de aandelenkoersen.